PRAVILNA PREHRANA in PREHRANSKA DOPOLNILA

Z NAMI VEDNO IN POVSOD PROTEINI.SI

 

Boks velja za eno izmed najboljših vadb za izboljšanje kondicije in vzdržljivosti. Omogoča intenzivno vadbo celega telesa, učinkovito rabo kalorij in izboljša vašo odzivnost in eksplozivnost zato je dobro vedeti zakaj in kako bi morali pred, med in po vadbi uživati proteine?

Beljakovine oziroma proteini so osnovni gradniki našega telesa in jih potrebujemo za rast ter normalno delovanje. Omogočajo sintezo pomembnih hormonov, obnavljanje mišičnega tkiva in so ključni za učinkovito delovanje imunskega sistema. Na žalost pa jih v zadnjem času številni menjajo s steroidi. Gre za popolnoma različni stvari, saj so proteini del normalne sestave hrane in so prehrana ne glede na to, v kakšni obliki jih zaužijemo. Medtem ko so steroidni hormoni nekaj povsem drugega, to so hormoni oziroma spojine, ki regulirajo delovanje celic, izločajo jih žleze z notranjim izločanjem direktno v kri in vplivajo na tarčne organe, so kot nekakšne signalne molekule in tudi regulatorji delovanja celic.
Ker so beljakovine pomembne za regeneracijo mišic po treningu, so v večjih količinah potrebne pri prehrani športnikov. Pri sedečem načinu življenja je namreč dnevna potreba po beljakovinah 0,8 grama na kilogram telesne teže, pri vrhunskem športu pa se ta lahko poveča za 50 do 100 odstotkov
Za oblikovanje postave jih uživajo tudi dekleta. ”Ko sem začela piti beljakovinske napitke, se mi je telo samo oblikovalo, ker je to dodatna beljakovina, ki jo mišica potrebuje. Ne zato, da se telo napihne, ampak da ostane tako, kot je, in da sem še shujšala,”

A shujšamo seveda le, če pazimo na negativno energetsko bilanco. To pa pomeni, da moramo preko dneva porabiti nekaj več kalorij, kot jih zaužijemo, kar lahko dosežemo z manjšim vnosom hrane ali pa z večjo količino vadbe. Zato tudi pri tej prehrani ne gre pretiravati. Res pa je, da je nekaj dokazov, da če v obdobju hujšanja jemo prehrano nekoliko bolj bogato s proteini, lahko mogoče nekoliko lažje dosežemo izgubo kilogramov na način, da telesno sestava ostane taka, kot je.
A zdrava pot do popolne postave ni lahka in hitra. Ne gre za enomesečno kuro, kjer bi pridobil na mišični masi, ampak gre za mero odrekanja in discipline. Ne samo pri treningu, ampak tudi pri prehrani.”

Tako pazite, da boste uživali raznoliko prehrano, kjer naj prevladuje zelenjava, sadje, pusto meso, žita in riž, izogibajte pa se nasičenim maščobam, pretirani uporabi sladkorja in soli. Vsekakor pa se morate zavedati, da so beljakovine oziroma proteini, ki jih lahko nadomeščamo tudi v obliki napitkov, pomemben del uravnotežene prehrane.