POGOVOR S ČLANI KLUBA

KO SE ZGODI,DA IZGUBIMO MOTIVACIJO IN S TRENINGI ODNEHAMO V KLJUČNEM TRENUTKU

Statistike namreč dokazujejo, da ljudje v povprečju v roku 90 dni prenehajo zahajati na treninge. Da ne bi postali še vi eden izmed mnogih in da se ne bi vse skupaj izjalovilo se morate najprej pogovoriti sami s seboj, ter najti izvor težave. Zakaj ste torej prenehali obiskovati treninge oziroma zmanjšali število treningov na minimum? Ni dovolj privlačnih deklet? V garderobi je nenehno neprijeten vonj? Prevelika gneča? Se počutite nelagodno na samem treningu, ko spremljate motivirane prijatelje? Tudi če je razlog eden izmed naštetih, je jasno, da samo iščete izgovore.
Če ste si zadali določen cilj, vas tovrstne ’težavice’ res ne bi smele ovirati na poti do vrha. Sami sebe morate motivirati in tako bo vse lažje.

1 – Mnogi treninge dojemajo kot nekaj, kar pač ni nujno, zato se jim tudi najprej odpovejo kadar imajo prenatrpan dan. Napaka! Ko se odločite, da boste spremenili življenjski slog ter bili redno telesno aktivni, morate treninge jemati tako resno kot vse ostalo ali še bolj. Najlažje boste to dosegli, če si jih boste vpisali v planer kot sestavni del vašega vsakdana, ostale obveznosti, kot je recimo družabno življenje, nakupovanje ali obisk zobozdravnika, pa prilagajajte službi oziroma faksu in treningom. Predstavljate si, da greste na sestanek, ki ga res nikakor ne smete zamuditi. Nikar pa na aktivnost ne glejte kot nekaj negativnega, ampak z veseljem obujte športne copate in nadenite športna oblačila ter imejte v mislih, da delate samo dobro zase.

2 – Velikokrat je težava tudi v tem, da ljudje začnejo trenirati brez znanja in predhodnih izkušenj, zaradi česar nič kolikokrat pride do raznih poškodb, vnetja mišic in prevelike utrujenosti kot posledica pretiravanja. Tako niti ni čudno, da odnehajo, še preden so vidni prvi rezultati. Pomembno je, da se posvetujete z trenerjem kajti s pomočjo njihovih izkušenj na tem področju boste našli pravi način za nadaljevanje treningov.

3 – Velik vpliv na uspeh ima tudi vadba, za katero ste se odločili. Izbrati morate obliko rekreacije, ki vam osebno najbolj ustreza in ne tisto, ki obljublja boljše rezultate, vam pa je slabo že ob sami misli nanjo. Dandanes je na voljo za vsakega nekaj in če se boste med treningi dobro počutili, boste z večjim veseljem in pogosteje trenirali, pa naj bo to boks, karate, fitnes, funkcionalna vadba, tek, kolesarjenje ali konec koncev joga. Glejte, da bo tudi telovadnica, ki ste si jo izbrali za treninge, po vašem okusu in v vaši bližini; veliko težje in redkeje jo boste obiskovali, če boste do tja potrebovali celo uro. Skratka poskrbite, da bo vaša vadba čim bolj ’komfortna’ in boste komaj čakali naslednji trening.

4 – Postavite si razumne cilje! V treh mesecih pač ne morete izgubiti 30 kilogramov in izklesati vse mišice telesa, vsaj ne na zdrav in naraven način. Nekaj treningov iz vas še ne bo naredilo športnika pot do popolnosti je namreč dolga in trnova, predvsem pa je potrebno po tej poti stopati počasi in razumno, pri čemer je najpomembnejša ravno volja. Če si boste namreč postavili previsoke cilje, ki jih na noben način ne boste morali doseči, se vam bodo treningi zelo hitro zamerili, saj ne boste opazili želenega napredka. Tudi tu vam bo prav prišla pomoč trenerja, ki vam bo povedal, kakšne so vaše realne možnosti ter vas vodil po programu, s pomočjo katerega boste zastavljene cilje tudi dosegli.

5 – Beležite svoj napredek! Omislite si nekakšen dnevnik, kamor zapisujte potek svojih treningov ter obroke, ki ste jih zaužili. Stehtajte se, si izmerite obseg trebuha, prsi, rok in nog ter odstotek telesne maščobe, vse to zapišite, nato pa vsake 14 dni postopek ponovite ter primerjajte rezultate. Ti bodo velikokrat skoraj identični, a naj vas to ne odvrne; ko boste po treh mesecih primerjali prvo in zadnje merjenje, boste hvaležni za vse naporne ure treningov in odrekanje nezdravi prehrani.

6 – Pomembno je, da treningi niso monotoni.

7 – In za konec, največja motivacija naj vam bodo lastni rezultati. Zato zdržite vsaj tri mesece, ko bodo, rezultati zagotovo vidni, kar vas bo gnalo naprej in boste želeli uspeh le še nadgraditi. Naj telesna aktivnost v kombinaciji z uravnoteženo prehrano postane vaš način življenja. Konec koncev se bo izboljšalo tudi vaše splošno zdravje in počutje ter posledično seveda samozavest.